Heb jij als ouder vaak het gevoel dat je gestresst raakt van de 'ballen omhoog houden' en de tijd verdelen voor je kinderen, je partner, je werk, je hobby's en sociale contacten.

Of misschien heb je wel een kindje met een rugzakje, waardoor de opvoeding een nog grotere uitdaging wordt. 

 

Merk je dat het lastig is om ontspannen om te gaan met de opvoeding en dat je eigenlijk meer zou willen genieten van de tijd met je kinderen.

Of merk je dat jullie als gezin vast zitten in een negatief patroon, waar je niet blij mee bent. Maar weet je niet goed hoe je dit moet doorbreken?

 

Mindfulness helpt je om anders in het ouderschap te staan en meer rust te ervaren in het gezin. 


 

Hoe helpt de training 'Mindful ouders' jou in het ouderschap en bij de opvoeding?

 

 

  • Mindfulness helpt om meer ontspanning en balans in de drukte van alledag aan te brengen;

 

  • Mindfulness helpt om automatische patronen te leren kennen in de opvoeding en deze leren te doorbreken. 

 

  • Mindfulness helpt om meer te genieten van momenten met je kind(eren) en met aandacht bij je kind(eren) aanwezig tet zijn; 

 

  • Mindfulness helpt om je kinderen te leren accepteren voor wie ze zijn;

 

  • Mindfulness helpt om meer compassie te hebben voor jezelf, je kind(eren) en je partner. 

 

 

Het leven als vader of moeder is druk. Je hebt de zorg voor je kinderen, je baan, het huishouden, je hobby's, je sociale contacten, het halen en brengen van kinderen naar school, naar vriendjes, naar sport.  Je hebt het gevoel dat jij 'alle ballen in de lucht moet houden' en dat veroorzaakt stress. 

Als je één of meerdere kinderen hebt met bijzondere behoeften, zal de opvoeding een nog grotere uitdaging betekenen. 

 

Hoe je dit beleeft, kan veel verschil uitmaken. In de training 'Mindful ouders' leer je door mindfulness om ondanks die drukte toch van binnen kalmte te ervaren. Dit komt weer ten goede aan hoe je omgaat met je kinderen en je partner (probeer maar eens kalm en redelijk te blijven, terwijl je je gestressed en moe voelt).

 

In de mindfulness training 'Mindful ouders'  leer je ook meer bewust te zijn van je opvoedpatronen, die je mogelijk onbewust geleerd hebt van je ouders. Merk je dat je soms erg boos reageert op je kinderen en daar later spijt van hebt. Of dat je erg kritisch bent naar je kinderen. Misschien merk je zelfs 'dit is wat mijn ouders ook deden en wat ik zelf niet prettig vond'. Dit gaat 'als vanzelf', het is een automatisch patroon, waar we weinig controle over hebben.

 

Door mindfulness leer je meer bewust te zijn van deze patronen, er als het ware van een afstandje naar te kijken. Hierdoor helpt mindfulness om een vrijheid te creëren om te kunnen kiezen hoe je handelt, in plaats van vanuit een automatische reactie. 

Daarnaast leer je in de mindfulness training 'Mindful ouders' ook om meer bewuste aandacht en compassie te hebben voor jezelf, je kind(eren) en je partner.

Dit maakt dat je minder streng voor jezelf leert zijn en liefdevoller en geduldiger naar je kinderen.  

Ook ontstaat er door mindfulness ruimte om met meer liefdevolle aandacht naar je partner te luisteren en begrip te hebben voor elkaar waardoor je als partners naar elkaar toe kunt groeien. 

 

 

Mindfulness en opvoeden 

Mindfulness en opvoeden