top of page

8 tips om vakantiegevoel vast te houden

Bijgewerkt op: 12 sep. 2019

Wat is het heerlijk om op vakantie gaan! De vrijheid, het genieten, de rust of juist leuke dingen ondernemen! Tijd voor elkaar en voor onszelf.

Maar eenmaal thuis is het elke keer zo lastig om dit gevoel vast te houden. Vaak al binnen een week zitten we terug in een routine en het gevoel dat we nooit zijn weggeweest. De vakantie is echter maar even en de rest van het jaar veel langer. Hoe geweldig zou het zijn als we dat fijne gevoel wat meer bij ons konden hebben, het hele jaar door.

Natuurlijk is het een illusie om te denken dat we het hele jaar door zo kunnen leven als in de vakantie. Dat zou ook niet goed voor ons zijn. Van het hele jaar door luieren wordt je waarschijnlijk niet gelukkig. Maar het zou wel fijn zijn als we dat vakantiegevoel een beetje vast konden houden. Daarom hier 8 tips hoe je dat kunt doen. Je hoeft ze niet allemaal ineens te doen, maar kies er één of twee uit om mee te beginnen en het ook echt uit te voeren.


1. Weet wat vakantie voor jou zo fijn maakt en doe dat thuis ook.

Sta erbij stil wat de vakantie zo fijn voor jou maakt. Voor de één zal het gaan om even helemaal niks te doen. Voor de ander om leuke dingen ondernemen. Meer tijd voor je partner of je gezin. Even weg van de dagelijkse routine of van het gevoel heel veel te moeten. Als je weet waar jij van opknapt in je vakantie, zou je dat ook wat vaker in het dagelijks leven kunnen doen!


2. Bouw lummel tijd in.

Geniet jij vooral van het niets doen tijdens de vakantie. Bouw dan wat lummel tijd in. In de vakantie staan we onszelf dit toe, maar in het dagelijks leven voelt het als zinloos en dat geeft ons een slecht gevoel. Maar als je bedenkt dat je er van opknapt, daarna meer energie hebt om je taken uit te voeren en uiteindelijk gewoon prettiger kunt leven, is het dan echt zo zinloos? Eigenlijk is het essentieel. Zeker, in het begin is het wennen. Misschien moet je jezelf er wel een beetje toe 'dwingen'. En voelt het in het begin dubbel. Maar bedenk dan wat het je oplevert. En het hoeft niet eens lang te zijn. Je kunt voor jezelf een lummel kwartiertje of half uurtje inplannen. Even zitten met wat lekkers. Een boekje lezen, in bad liggen, in het zonnetje gaan zitten of liggen, naar buiten staren. Ik zou afraden om je mobiele telefoon te pakken. Dit geeft zo veel prikkels, dat dit voor het brein niet echt tot rust komen is. Doe dit elke dag of een paar keer per week. Dan neem jij echt een stukje vakantie mee het hele jaar in!


3. Plan leuke activiteiten in.

Geniet jij in de vakantie juist van het ondernemen van dingen waar je in het dagelijks leven niet aan toe komt? Plan vaker leuke activiteiten. En als je merkt dat je daar geen tijd of energie voor hebt. Dan kun je je afvragen of je je prioriteiten wel juist hebt staan.

Het kan zijn dat je er bewust voor kiest om bijvoorbeeld veel met werk bezig te zijn. Maar laat dit dan een bewuste keuze zijn. En accepteer dan de consequentie dat er weinig tijd overblijft voor andere dingen.

Maar als je merkt dat dat nou juist is waar je gelukkig van wordt, dan kun je proberen om de dingen anders te regelen, zodat je wel tijd gaat hebben hiervoor. Het hoeft niet eens een hele dag of iets heel groots te zijn. Realiseer je dat alle keuzes die je in het hier-en-nu maakt ervoor zorgen hoe je leven eruit ziet in de toekomst. Het anders invullen van je tijd is mogelijk. Maar hiervoor moet je wel nu keuzes maken.


4. Maak keuzes waar je je tijd en energie aan geeft.

Hetzelfde geldt als je meer tijd door wilt brengen met je partner, met je kinderen, vrienden of familie. Je kunt je tijd nou eenmaal maar één keer besteden. Vaak worden we opgeslorpt door de dagelijkse gang van zaken en hebben we het gevoel dat we daar weinig invloed op hebben. Maar dat heb je wel. Opnieuw gaat het over keuzes maken. Ok, het is misschien erg druk. En dat kan komen door keuzes die je vroeger gemaakt hebt, zoals je baan. Of alledaagse keuzes, die we continu maken over hoe we de dag indelen. Eigenlijk ben jij de enige die de keuzes kan maken over waar jij je tijd aan besteedt.

Zo hebben we vaak wel tijd om op onze smartphone van alles te doen of netflix te kijken. Als je dat mindert, houdt je ineens veel meer tijd over, zoals aandacht voor de mensen om je heen. Of misschien is het nodig om grenzen te trekken, nee te zeggen tegen sommige mensen of activiteiten. Bewust de keuze maken: wat doe ik wel/wat doe ik niet.

Wat kan helpen is om jezelf op het eind van je leven voor te stellen. Waar wil jij op terug kunnen kijken? Wat zou dan het belangrijkste voor jezelf zijn? Is dat het werk, het huis dat altijd schoon is, het elke dag opdoen van informatie via de digitale wereld. Vast niet. Dit beeld kan je helpen om je prioriteiten helder te krijgen. Door die prioriteiten duidelijk te hebben, kun je betere keuzes maken hoe je je tijd indeelt. Je focust dan meer op dingen die je echt gelukkig maken.


5. Plan af en toe een weekendje of nachtje weg.

Je kunt je vakantie in één keer opmaken, of je kunt vaker door het jaar heen leuke uitstapjes maken. Plan wat vaker een weekendje of nachtje weg. Het geeft elke keer weer dat fijne voorpret gevoel. Ook al is het maar kort, je bent toch er toch echt even tussenuit.


6. Doe eens iets nieuws.

Wat vakantie ook zo fijn maakt, is dat de routine even wordt doorbroken. Dat geeft ons meer het gevoel dat we echt leven. Die routine kun je doorbreken door nieuwe ervaringen op te doen. Kijk eens of je mensen om je heen hebt, met wie je samen iets kunt ondernemen. Kies dan voor een activiteit die je nog niet eerder gedaan hebt. Of ga juist eens in je eentje op pad, zoals naar de bioscoop. Het hoeft niet groots te zijn, alleen maar even wat anders. Dat haalt je uit de sleur en nieuwe ervaringen geven je een goed gevoel!


7. Geniet van het moment.

In de vakantie genieten we meer. We voelen dan meer ruimte om aandacht te hebben voor wat er om ons heen gebeurt. Als je in het dagelijks leven meer openstelt voor wat er nú aanwezig is, dan open je de deur om meer te genieten van het dagelijks leven. Als je vooral in je hoofd bezig bent met plannen maken of zorgen over de toekomst (wat moet ik allemaal nog doen..?) of juist veel bezig met wat er al gebeurd is (heb ik dit wel goed gezegd/heb ik dat wel goed gedaan?), dan mis je alles wat er zich nú afspeelt. Dus heb aandacht voor wat er nú is, dan open je de deur om te genieten!


8. Zoek de natuur op.

In de natuur vinden we vaak rust en stilte. Als je wat meer tijd hebt, kun je in het bos gaan wandelen, naar het strand gaan, een wandeling langs een meer maken.

Maar ook in het dagelijks leven kun je meer oog hebben voor de natuur om je heen. Als je alleen al openstelt voor de natuur die zich in je directe omgeving bevindt, kun je die rust en stilte ervaren. De bomen die ruisen in de wind. De vogels die rondvliegen. Wolken die overvliegen, regen die op de ramen tikt. Je kunt je overal afstemmen en open stellen voor de natuur en dat kan je gelijk meer tot jezelf en tot rust brengen.


Wil je meer leren over hoe je 365 dagen in het jaar het vakantiegevoel vasthoudt! Kijk dan op het aanbod van www.mindfullevenbreda.nl

Mindfulness helpt je om in het nu te zijn, te voelen wat je nodig hebt en automatische patronen te doorbreken. Precies dat wat je nodig hebt om dat vakantiegevoel te integreren in je leven.


140 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page