top of page

Mindfulness

Wat is mindfulness

Mindfulness kun je vertalen met opmerkzaamheid en is de kunst om contact te maken met het hier en nu met een open, vriendelijke mildheid. Mindfulness betekent: ‘bewust gewaar zijn van de ervaring van moment tot moment zonder oordeel’.

 

 

De automatische piloot

Het leven gebeurt veel op de automatische piloot: ‘dingen doen zonder dat je er bewust van bent.’ En daar is soms niks mis mee. Als je overal over moet nadenken, dan is dat erg lastig. Door de automatische piloot lukt het bijvoorbeeld als vanzelf om te fietsen. 

 

Maar er ontstaan ook automatische patronen die niet helpend voor ons zijn.

Je denken is vaak bezig met wat gaat komen of wat is geweest, maar is niet bij wat er hier en nu is. Je gedachten zijn bijvoorbeeld gericht op zorgen over de (nabije) toekomst, gedachten over wat je die dag allemaal nog moet doen. Of juist gedachten over het verleden, 'heb ik het nou wel goed gezegd, was het niet stom wat ik deed/zei?' We raken makkelijk in een patroon van piekeren. Mindfulness helpt je om dit te doorbreken. Je leert om de aandacht terug te brengen naar dit moment. Hierdoor ontstaat  door mindfulness meer rust en ruimte. 

 

 

'Down to earth'

Is mindfulness zweverig? Nee, van mensen die de training mindfulness van Mindful Leven Breda volgen, hoor je altijd terug hoe praktisch en 'down to earth' mindfulness is. 

Mindfulness is een vaardigheid die iedereen kan leren. Je leert mindfulness door te oefenen. Deze oefeningen zijn veelal meditaties. Tijdens de meditaties oefen je met het richten van je aandacht (mindfulness) en hoe meer je dit oefent, hoe beter je er in wordt, zoals ook in steeds meer wetenschappelijke studies wordt aangetoond. 

Wat doet mindfulness?

Door mindfulness te oefenen leer je met de aandacht in het hier en nu te zijn. Je leert gedachten en gevoelens te observeren en er als het ware afstand van te nemen en gevoelens toe te laten zonder erdoor overweldigd te worden.

Dit geeft de mogelijkheid om automatische patronen te doorbreken, op een meer wijze manier keuzes maken en om beter om te kunnen gaan met pijn, angst of andere emoties.

 

Daarnaast leer je door het oefenen van mindfulness om compassie te hebben en mild te zijn voor jezelf en voor anderen.

Tijdens de mindfulness training van Mindful Leven Breda train je met je aandacht in het hier en nu te zijn, met mildheid en zonder oordeel. Stress en gepieker nemen af omdat je minder met het verleden en de toekomst bezig bent. Je leert je anders te verhouden tot dat wat je eerder als problematisch ervoer.

 

 

Mindfulness ontwikkelen

Mindfulness is een natuurlijk vermogen, dat iedereen verder kan leren ontwikkelen. Het is echter wel van belang dat je de mindfulness regelmatig oefent. 

De mindfulness oefeningen die je leert zijn erop gericht om de aandacht te vergroten. Je traint als het ware de 'aandachtsspier'. De aandachtsoefeningen gebeuren in de vorm van 'formele' oefeningen, waarbij je zittend of liggend je aandacht gaat richten op bijvoorbeeld de adem en/of het lichaam. Alsook in mindful bewegen en aandacht richten in het dagelijks leven.  

De mindfulness oefeningen worden toegepast in de training, maar er wordt ook van je verwacht dat je de mindfulness thuis oefent. Hiermee bereik je het grootste resultaat. 

 

 

Evidence based

Het effect van mindfulness is de afgelopen 25 jaar veelvuldig wetenschappelijk onderzocht. Inmiddels zijn er honderden studies gepubliceerd over de positieve effecten van mindfulness.

Onderzoek laat zien dat de mindfulness training zorgt voor een hogere kwaliteit van leven. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er al na acht weken van trainen van mindfulness veranderingen in de hersenstucturen ontstaan, die zorgen voor een meer tevreden en ontspannen gevoel.  

 

 

 

 

Mindfulness
bottom of page