Deze blogpost is geschreven ten tijde van de corona crisis.Toch valt hier nog steeds veel uit te leren, want hetzelfde geldt voor elke persoonlijke crisis die je meemaakt. Hoe ga jij om als er iets gebeurt in het leven dat pijn doet, dat niet leuk is?
Iedereen maakt in zijn leven crisissen mee. Soms in het klein, je valt en doet jezelf pijn. Soms in het groot, je verliest een dierbare. Nu is de wereld in een crisis. Wat doet dat met jou? En hoe ga je daarmee om? Kun je jezelf weerbaarder maken om beter om te gaan met moeilijke situaties. Kun je misschien zelfs deze periode gebruiken om te groeien en hier als mens sterker uit komen.
Een crisis in niet leuk. Anders zouden we het geen crisis noemen. Dat het niet leuk is, dat kunnen we niet veranderen. Maar we kunnen wel veranderen hoe wij zelf omgaan met situaties in ons leven die niet leuk zijn. Is het je ook opgevallen dat iedereen op zijn eigen manier omgaat met deze periode. Er is dus veel verschil over hoe je deze tijd beleeft. Op de eerste plaats ligt dat natuurlijk voor een deel in welke situatie je beland bent. Maar het heeft ook te maken met wat je eerder in je leven hebt meegemaakt en met hoe je (jezelf) geleerd hebt om om te gaan met situaties. En daar zit de ruimte voor groei.
Je kunt om te beginnen erkennen dat het gewoonweg niet leuk is. Dat geeft misschien al wat ruimte. Want het is nu eenmaal zo dat het leven niet altijd leuk zal zijn. Als we vasthouden aan de gedachte dat alles altijd alleen maar leuk mag zijn, dan voelt het als een hele grote teleurstelling op het moment dat er iets is dat niet prettig of niet leuk is. Die teleurstelling kun je eigenlijk zien als een soort extra pijn. Het is al niet leuk en daarbovenop komt de teleurstelling. Die doet ook pijn. Door te erkennen 'het is inderdaad niet leuk, maar dat hoort er bij', nemen we die extra pijn van de teleurstelling (een deel) weg.
Dan kunnen we onszelf ook afvragen, wat maakt dat het nu niet leuk is. Als er directe pijn is, is dat duidelijk. Als je bent gevallen, dan is het de fysieke pijn die onprettig is. Als je een dierbare verliest, dan is er een grote emotionele pijn van afscheid. Maar wat is er in dit moment dat de pijn veroorzaakt.
Als je nu als ZZP-er aan de grond zit door alle maatregelen, dan is dat een grote pijn. Als je iemand verloren bent of angst hebt voor iemand die ziek is geworden, dan is dat ook een grote pijn. Maar wat ik wel eens bij mezelf opmerk, is dat ik vooral ongelukkig wordt als ik te veel bezig ben met nieuws lezen, waarin staat hoe veel ellende er nu is. Het vele negatieve nieuws van dit moment geeft niet echt reden tot vreugde. Terwijl als ik dichter bij mezelf blijf en in dit moment, dan kan ik opmerken dat ik nu ook gewoon kan genieten van mijn kopje thee, terwijl ik die drink. Of van een goede film of serie. Van het lekker warm binnen zitten terwijl het buiten koud is. Of juist van de lekkere frisse lucht buiten. Van de vogeltjes in mijn tuin die genieten van de zaadjes die ik ze geef. Van een mooi gesprek, al is die online.
Het is ook goed dingen op te zoeken, die je als positief ervaart. We zijn nu verplicht dat in de meer kleine dingen en dichter bij onszelf te zoeken. Maar dat zijn wel de dingen die altijd beschikbaar zullen zijn. Misschien ontdek je wel dat je niet zo veel nodig hebt als je dacht. Kun je genieten van een wandeling door bewust te zijn wat je om je heen ziet, voelt of ruikt. Kun je een verwen momentje voor jezelf creëren? Door iets lekkers voor jezelf te maken, iets te lezen, te schrijven of te creëren? Is er iemand die je graag zou willen spreken? Bel die dan op. Zet een lekker muziekje op en dans.
Als je kunt opmerken dat er spanning in je lijf zit, kun je wat bewegingen maken om dat wat los te maken. Draai met je schouders, je nek.
Het lijken allemaal kleine dingen, maar ze kunnen echt verschil maken.
Dus los van de pijn, die er momenteel ook zeker is, zijn er vast genoeg momenten die prettig, mooi, leuk zijn. Als je er maar oog voor hebt en open voor staat. Als je in je gedachten alleen maar bezig bent met de negatieve dingen, dan is er geen ruimte voor iets anders. Dus verschuif je aandacht, op de momenten dat het lukt, naar het hier-en-nu. Wat is er nu aanwezig. Is er op dit moment iets aanwezig waar je van kunt genieten?
Daarnaast helpt het om dankbaar te zijn voor wat er wel is. Ik ben ontzettend dankbaar, dat ik mijzelf en mijn gezin gewoon nog steeds een goede maaltijd kan geven. Dat we genoeg te eten hebben, een dak boven ons hoofd. Dat we elkaar hebben. Dat we in deze tijd leven, waarin we ontzettend veel mogelijkheden hebben om contact met elkaar te houden en om onszelf te vermaken. Door oog te hebben waar je dankbaar voor bent, verschuif je ook je aandacht naar dat wat positief is in plaats van wat er niet goed is. Het denken aan dingen waarvoor je dankbaar bent, geeft een gelukkig gevoel. Daarmee kan je de negatieve dingen die op je af komen, beter aan.
Natuurlijk ontkom je er soms niet aan om je niet fijn te voelen, verdrietig, angstig of gefrustreerd. Ook dat mag er zijn. Het is zelfs belangrijk om hier ruimte aan te geven. Hierboven beschrijf ik hoe je meer positieve gevoelens toe kunt laten. Dat wil niet zeggen dat je je altijd goed moet voelen. Ook dan gaan we terug naar wat ik in het begin schrijf. Soms is het niet leuk. Erken dus negatieve gevoelens. 'Ik ben nu verdrietig. Dat is ok.'
We hoeven het niet weg te duwen, kleiner te maken dan het is. Het kan helpen om te huilen, te schrijven, te delen, te schilderen, te bewegen of wat dan ook helpend voor jou is op zo'n moment.
We hoeven het echter ook niet groter te maken. Sommige gedachten zijn niet helpend, die verergeren de pijn. Zoals de gedachte: 'dit komt nooit meer goed' of 'ik mag niet verdrietig zijn, ik moet me altijd goed voelen'.
Hierin zijn allerlei patronen te ontdekken die je jezelf eigen hebt gemaakt. Je kunt die patronen doorbreken door je er bewust van te worden. Welke gedachten of overtuigingen heb jij? Je kunt ervoor kiezen om niet met die gedachten mee te gaan. Te erkennen 'er is verdriet', en ook te erkennen 'er is een gedachte'. En dan probeer je de aandacht terug te brengen naar het hier en nu. Wat is er nu aanwezig? Waar ben je? Voel je jezelf zitten, staan of liggen? Voel je de adem?
Het kan ook helpend zijn om je te realiseren dat altijd alles weer verandert. Het ene moment voel je je goed, een ander moment voel je je niet goed en een ander moment voel je je weer goed. Alles verandert altijd, dus ook dit zal weer veranderen.
En soms is er heel groot verdriet of is er heel veel angst. Dat is moeilijk. Soms lukt het niet alleen. Misschien is het goed om iemand te zoeken die je kan helpen. Het kan zijn dat een luisterend oor van een fijne vriend of vriendin voldoende is. Maar het kan ook zijn dat het goed is om professionele hulp te zoeken. Ook dit is goed voor jezelf zorgen.
Je maakt het voor jezelf in je leven makkelijker als je leert om weerbaarder te zijn. Er ligt dus voor iedereen een kans om van deze ervaring te groeien. Daar zal je je hele leven profijt van hebben. Ik zeg niet dat het makkelijk is. Of dat het leuk is. We groeien vaak het meest door situaties die niet prettig zijn.
Help elkaar. Heb ook oog voor anderen die het nu moeilijk hebben. En geef wat jij in dit moment te geven hebt. Misschien heb je in dit moment niks te geven, heb je genoeg aan je eigen situatie en moet je nu juist vooral voor jezelf zorgen. Maar misschien heb je geld dat je kan delen met een ander bijvoorbeeld via een goed doel. Of een luisterend oor. Of een beetje aandacht. Of een glimlach. Wat het ook is, ook geven blijkt mensen gelukkiger te maken. Je verdubbelt het geluk, want zowel de gever als de ontvanger zal er profijt van hebben.
Ik wens je heel veel succes met alles wat er op je padje komt.
Als je meer wilt leren over hoe mindfulness jou kan helpen, ben je ook welkom op een (online) mindfulness training. Lees hier meer over op www.mindfullevenbreda.nl
Hallo Adriënne, wat fijn om te horen dat het je goed gaat! Lieve groet, Diane
Dank je wel Diane. Met mij gaat het heel goed. Ik heb rust in het alleen zijn. Nu en dan wandel ik. Verder blijf ik zoveel mogelijk thuis. Heb wel veel telefonische contacten.
Hartelijke groeten,
Adriënne de Groote.