top of page

7 Tips voor een ontspannen zwangerschap

Onderzoeken tonen aan: stress en zwangerschap gaan niet samen!

Gun je kindje de beste start door een ontspannen zwangerschap.


Lees deze 7 Mindfulness tips om minder stress te hebben in de zwangerschap.


Tip 1

Als je stress voelt, breng je de aandacht naar je adem en blijf een minuut lang met je aandacht bij je adem. Voel hoe je buik op en neer gaat, voel hoe de lucht via de neus naar binnen gaat.... Als je merkt dat de aandacht afdwaalt, bijvoorbeeld naar gedachten, geen probleem; je merkt dit op en brengt de aandacht terug naar de adem.


Tip 2

Als je je baby voelt bewegen, breng je je volledige aandacht naar je baby. Wat voel je? Kun je innerlijk contact maken met je baby, er liefde en aandacht heen sturen? 


Tip 3

Terwijl je de afwas doet, de was ophangt, stofzuigt, word je je bewust van waar je mee bezig bent. In plaats van dat je gedachten teruggaan naar dat vervelende gesprek van gisteren of naar zorgen over hoe je straks de dagopvang moet regelen, ga je met al je aandacht doen wat je doet. Doe dit door te focussen op al je zintuigen, wat voel je terwijl je hiermee bezig bent. Wat zie, hoor, ruik je. En als je even afdwaalt met je gedachten: geen probleem: je brengt de aandacht gewoon weer terug. Je kunt dit toepassen op alles wat je doet.  


Tip 4  

Trek je niet te veel aan van wat iedereen zegt over hun ervaring met bevallen of over het hebben van een baby. Als je helpend advies krijgt, neem je dit mee. Maar als ze dingen zeggen, waardoor je onrustig of angstig wordt of waar jij helemaal niks mee kan, dan leg je dat gewoon naast je neer. Iedere ervaring van elke vrouw is weer anders. Jouw ervaring hoeft dus niet dezelfde te zijn als van iemand anders.


Tip 5

Ook als je een eerdere (onprettige) bevalling hebt gehad, kun je proberen om dit naast je neer te leggen. Elke bevalling/baby is weer anders, elke situatie is weer nieuw. Probeer erin te gaan staan met een ‘beginner’s mind’, alsof dit de eerste keer voor je is. En in feite is dit ook zo, want dit wordt een nieuwe ervaring, die niet hoeft te gaan zoals eerder.


Tip 6

Je baby is gebaat bij een ontspannen moeder. Stress zorgt voor hormonen die ook bij de baby terecht zullen komen. Probeer daarom de situatie zo te creëren dat je tot meer ontspanning kunt komen. Kijk of er mogelijkheden zijn om op je werk dingen te regelen. Dit kan lastig zijn, niet iedereen staat hiervoor open, maar de meeste mensen zullen hier begrip voor hebben. Je hebt in je zwangerschap het recht om veilig en gezond te kunnen werken. De werkgever is verplicht om ervoor te zorgen dat het werk geen negatieve invloed heeft op de zwangerschap.


Tip 7

Als je in een stressvolle situatie zit, waar je geen verandering in kunt brengen, zoals een ontslag, verhuizing of overlijden, probeer je hier dan niet schuldig over te voelen. Het is overmacht, je kunt hier niks aan doen. Probeer dan zo goed als mogelijk bovenstaande tips toe te passen. Daarnaast mag je accepteren dat je er nu verder niks aan kan veranderen. Jezelf die ruimte geven om dit te accepteren, kan de stress al doen afnemen.  

Mindful zwanger

14 weergaven

Comments


bottom of page