top of page

7 x mindful en duurzaam huishouden!

Het huishouden doen is voor velen een terugkerende ergernis. Toch kun je het jezelf een stuk makkelijker en prettiger maken door deze tips op te volgen. Deze tips leiden ook nog eens tot een meer duurzaam huishouden, dus ook de aarde is er gebaat bij!


1. Stofzuigen is een heel karwei. Dat zware ding rond sjouwen, de herrie die het geeft. Bovendien blijkt uit onderzoek dat een stofzuigen veel fijnstof de lucht inblaast. Niet goed voor het binnenmilieu dus.

Waarom geen gebruik maken van een vloerwisser. Deze neemt meer stof op, is minder gesjouw, geen herrie en kost geen stroom. Je bent dus goed bezig voor jezelf, voor je huisgenoten, voor het milieu en je portemonnee. Je pakt hem er dagelijks even bij en eens in de week of twee weken (afhankelijk van jouw huishouden) pak je alsnog even de stofzuiger voor die hoekjes waar je anders niet bij komt.


2. Beddengoed strijken? Hoezo? Waarom zou je? Als je het na het wassen even uithangt, is het nauwelijks gekreukeld. Dit scheelt jou tijd en werk en het scheelt gelijk stroom van de droger en het strijkijzer. (idem voor kleding, handdoeken, keukendoeken etc)


3. Juist omdat er wasmachines zijn gekomen, zijn mensen vaker schone kleren aan gaan doen, waardoor je uiteindelijk alsnog veel werk hebt aan al die wassen draaien. Elke dag schone kleren is dan ook helemaal niet nodig. Je kijkt of er vlekken op zitten en je ruikt eraan (vooral de 'hotspots' zoals de oksels). Maar als ze niet vies zijn of ruiken, waarom zou je ze dan wassen? Scheelt je bergen met was. Opnieuw minder werk voor jou en een duurzame keuze! Dit geldt ook voor je beddengoed (moet dit echt elke week in de was?). Alleen je ondergoed dagelijks verschonen is genoeg.


4. Het huishouden zorgt bij veel mensen tot ergernis of irritatie. Maar is de handeling werkelijk zo vervelend om te doen? Het zijn vaker de gedachten die we erbij hebben, die het negatief maken. Bijvoorbeeld: 'waarom moet ik dit allemaal doen, ik ben de enige in huis die dit doet' of 'pfff, wat is het vreselijk elke keer dat huishouden'. Terwijl als je gewoon met je aandacht bij de activiteit zelf blijft, kan het zelfs een moment van rust opleveren. Een simpele, repetitieve handeling, die gelijk resultaat geeft, dat kan ook een moment van voldoening opleveren, als je de negatieve gedachten die erom heen zitten stopt.


5. Soms is het overigens wel waar dat anderen in hetzelfde huishouden ook hun steentje bij moeten dragen. Het heeft dan echter geen zin om rond te lopen met negatieve gedachten terwijl je ermee bezig bent, maar het heeft meer zin om het hier met elkaar over te hebben. Of op een duidelijke, rustige manier de ander te vragen of hij/zij iets wil doen.


6. Heb jij wel eens het gevoel dat je eerst je lijstje af moeten werken, dat je huis helemaal aan kant moet zijn, voordat je een moment van rust kunt nemen? Dit is ook alleen een gedachte en niet perse waar. Als je voelt dat je rust nodig hebt, dat je moe bent, kun je best een rustmomentje inlassen. Een kopje koffie of thee nemen of zelfs eerst een dutje of in bad. Het huishouden loopt niet weg, het lijstje raakt nooit op. Waarom niet gewoon nu dat momentje van rust nemen? Ok, soms geeft dit in het begin onrust in je lijf of in je hoofd. Maar dat vraagt gewoon een beetje oefening. Je kunt jezelf afvragen: is het nou echt zo erg dat niet alles helemaal aan kant is? Vergaat de wereld? Komt het nooit meer goed? Natuurlijk wel. Jij zorgt er gewoon voor dat alles wel weer aan kant komt. Maar dan wel op een moment dat jij er energie voor hebt, uitgerust bent. Dan kost het je veel minder moeite, doe je het met minder tegenzin en je bent goed voor jezelf aan het zorgen! Wat is nou uiteindelijk belangrijker? Als je terugkijkt op je leven, denk je dan dat het voor iemand (inclusief jezelf) echt belangrijk is hoe schoon en opgeruimd je huis altijd is geweest? Of zou je liever terug willen kijken en zien dat je tijd voor jezelf en anderen hebt gemaakt?


7. Ken je dat? Als mensen op visite komen, dat je dan nog meer de neiging hebt om het huis helemaal op en top in orde te willen hebben? (en ja, we houden dat zelf in stand, omdat bijna iedereen dat doet, dus daardoor blijven we denken dat het anderen wel altijd lukt om hun huishouden op orde te hebben).

Dus

a. je doet de ander (en jezelf!) een lol als je laat zien dat jouw huis niet altijd tip top is of hoeft te zijn. Daarmee help je die ander om dat ook niet te hoeven.


b. na een feestje is het altijd een grotere zooi dan ervoor. Dus waarom zou je ervóór alles stofzuigen en poetsen. Dat kun je beter laten liggen voor erná. Je kunt altijd even de vloerwisser over de vloer halen, dan ziet het er ook prima uit. Zo begin je veel gezelliger aan het feest (en niet helemaal vermoeid door al het harde werken om op tijd klaar te zijn), bespaar je jezelf een hoop werk en opnieuw is dit de duurzame keuze!


Ook leren hoe je nog meer mindfulness toe kan passen in je leven? Kijk op www.mindfullevenbreda.nl



71 weergaven
bottom of page